Mások vagyunk

2010.09.14. 23:25

Amivel ugye nincs is probléma, mert szörnyű is lenne a világ, ha mindenki egyformán nézne ki, egyformán gondolkodna. Bírom, hogy mások vagyunk, mert különben tutira szétunnám az agyam. Viszont piszkosul utálom azt, mikor valaki a saját véleményét - már amennyiben az a sajátja és nem csak rátukmálták... - próbálja rám erőltetni.

Elég sok fórumot és egyéb irományt olvastam már a korai nyelvtanulásról, tanításról,  azaz hogy milyen hatással van a szinte még alig beszélő gyerkőcökre, és  arra jutottam, hogy egy 1-másfél éves gyerkőcnek, aki még tényleg szinte nem is beszél, korai a másik nyelv "tanítása". Természetesen kivételt képez a különböző anyanyelvű szülők gyermeke, aki konkrétan az anyatejjel szívja magába mindkét nyelvet. Szóval ugye most minden csapból a Helen Doren módszer folyik. Olvastam pro és kontra érveket és továbbra is úgy voltam vele, hogy Benedeknek még mindig korai. Aztán múlt héten elmentünk egy bemutató órára, ahol az első 10 perc azzal ment el, hogy próbáltam becsalogatni Kicsifiamat, aki mostanság idegen helyről menekül. Aztán csak sikerült. Végigültük az órát - 20 perc volt - , de egyáltalán nem voltam elragadtatva. Azt írják, hogy nem kell, hogy a szülő beszéljen angolul, viszont azért hetente egyszer kellene foglalkozni a gyerkőccel. Maga az óra sem volt egy nagy durranás, Benedek dührohamot is kapott, mikor a csajszi elkezdett angolul beszélni, bár gondolom, ez nem annak volt köszönhető, hogy  az oktató igencsak magyarul beszélte az angolt. Összesen hatan voltunk, de abból hárman max. másfél évesek. Mint kiderült, ez az első csoport, ami tulképpen kb. 22 hónapos korig van, de mondták, hogy köv. héten lesz még bemutató óra a nagyobbaknak is. Úgy voltam vele, programnak jó, úgyhogy tegnap el is mentünk.  A véleményem igencsak megváltozott, mert döbbenten láttam, hogy Kicsifiam totál jól érezte magát. Na jó! Túl sokat nem várok a dologtól, nem is akarom erőltetni, de mivel én sajnos elég későn kezdtem el tanulni, és valszeg piszok rossz a nyelvérzékem is, úgy gondoltam, megadom a lehetőséget Benedeknek, nehogy úgy járjon, mint én,  bár, ha Apája eszét örökölte, akkor az anyanyelvén kívül nem csak 1 idegennyelvet fog beszélni, de ez más tészta. Tehát otthon átrágva a dolgot, döntöttünk, el fogunk járni, aztán meglátjuk mi lesz.

Igaz, ezt is le akartam írni, de a lényeg, amit a cím is takar, az óra után történt. Azaz volt egy csajszi, aki - eleve késett... - az óra után, miután én említettem, hogy másfajta foglalkozásra járunk, megkérdezte, hogy hova, én pedig mondtam, hogy Gekkoba. Na a csaj úgy lehurrogott, hogy mekkora baromság, és hogy ő mindig megkapja a feladatokat és otthon csinálja a gyerekével, stb. Én köpni-nyelni nem tudtam, de próbáltam megmagyarázni, hogy ez azért nem így van, nem az a lényeg, hogy - csak - otthon csinálja az ember, de egyszerűen nem jutottam szóhoz. Ráadásul lövése se volt a korai  fejlesztő és a képességfejlesztő közötti különbségről sem. Leugatott, hogy tudja, hogy ez hogy működik, milyen a felmérés, aztán már odáig jutott, hogy minden orvos náluk terpeszpelust ír fel, és hogy olyan nincs, hogy "O" és "X" láb és még sorolhatnám. Iszonyatosan felhúztam magam, de inkább nem szóltam, bár nem is tudtam volna. Nagyon nem bírta, hogy kb. két mp-ig csönd lett, mert közölte, hogy még vitázhatnánk arról is, hogy cipő, babauszi... Mondtam neki, hogy én nem vitázom és nem is szeretnék, de inkább MOST hagyjuk abba. De ő csak mondta, hogy a babauszi is mekkora baromság, merthogy egy olyan reflexet akarnak fenttartani- búvárreflex -, aminek el kéne múlnia.  Barom! Itt kérdeztem, hogy hova jártak és mikor mondta, akkor megjegyeztem, hogy 'tán nem oda kellett volna járni... És én itt be is fejeztem. Mikor kivonult, le kellett ülnöm, annyira remegtem. Nem mondanám, hogy kis pofám van, de itt még labdába se tudtam volna rúgni, de nem is akartam. Végül mi is kimentünk Benedekkel és szóba elegyedtem két anyukával. Az egyik a "vita" alatt végig bent ült, a másik nem. Megerősítettek, hogy nem én voltam a nemnormális, ráadásul az a csajszi, aki nem volt bent, kérdezte, hogy arról van-e szó, akik nemrég mentek el, és mikor mondtuk,  hogy igen, megjegyezte, hogy inkább a gyerekére kellene figyelnie, nem okoskodnia, mert mikor jött be, a gyerkőc épp a kapun trappolt ki és csak azért nem tudott tovább menni, mert ő ott volt...

Azzal nincs gond, ha valaki véleményt nyilvánít, akár normális vitában is szívesen részt veszek, de nagyon nem bírom az olyan embereket, akik szajkózzák a saját marhaságukat úgy, hogy baromira nem néznek utána a dolgoknak, csak okoskodnak. Az ilyenek becsukják a fülüket és csak nyomják a baromságot, de a másikra nem figyelnek, mert csak a saját maguk véleménye a fontos, minden úgy van, ahogy ők mondják. Úgy kell nekik. 1ébként a Zuram első reakciója az volt, hogy akkor mi a fenének viszi angolra, ha otthon is tudja tanítani?! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lusthie.blog.hu/api/trackback/id/tr692296630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoff 2010.09.15. 12:41:10

Csali Tesó :)

Van olyan, hogy valaki jegesre fagyaszt a kötekedésével? :D

Félretéve a viccet, egy elég tájékozott nyelvtanárral beszélgettem egyszer ilyesmiről... ha 4-5 éves korig bezárólag elkezdődik a rendszeres (heti 1-2 alkalmas) nyelvtanulás, akkor szupi csudi.
Ő mondjuk a saját gyerekének felváltva beszél az anyanyelvén + minimum egy idegennyelven, aminek az lett az eredménye, hogy a gyerek nem mer megszólalni semmilyen nyelven az ő jelenlétében. :S Ezt azért nem annyira ajánlom... és szerintem ne ess pánikba, ha a kölök nem beszél még felsőfokú szinten négy idegennyelven két éves korában... :)

Csigamami 2010.09.15. 23:18:01

Na jó, itt nem tudok labdába rúgni, merthogy nálunk ugyi eleve 2 nyelven tanul. Nálunk inkább a harmadik nyelvről megy a vita. Mert nekünk már most ovit kell választani, mert 3 év a várakozási idő... (kvázi el vagyunk késve) A lényeg, hogy én olyan ovit szeretnék, aholk hetit 1 alkalommal van játékos angol és nagyon nagy falakba ütközöm (mit is várhattam volna, ha már a 2 anyanyelvnél is falakba ütköztem...)Sztem nem ártana a gyereknek, mert nem heti 5ször próbálom ráerőltetni, ráadásul végig sem kell ülnie, mert játszanak... ha ragad ragad, ha nem hát nem. Csk nehéz úgy, ugyi, hogy anyósom varrónő, férjemnek is csak általánosa van (meg 3 év szakközép, de nem fejezte be) apósom pedig sérültek iskolájában tanított és Ő minden viselkedés és tanulás formát onnan próbál alapul venni. Nem nézem le őket, ne érts félre, de nyílván sem kisEinsteint nem akarok a gyerekből neveleni mégcsak rosszat sem akarok neki.... nehéz kérdés... de szerintem egy Benedek korú gyerek el tudja dönteni, hogy jól érzi e ott magát vagy nem, s ha csak 2 órán érzi jól magát, akkor 2re megyek vele...
Biztosan anyaként a legjobb döntést hoztad.

Csigamami 2010.09.15. 23:19:47

A segglyuk csajnak sztem bedugtam volna az öklöm a szájába, pedig nem vagyok egy agresszív típus.

Lusthie 2010.09.16. 21:02:55

@dzsoff: meglepő, mi? :)))
Asszem túl fogom élni, ha csak magyarul fog beszélni egy db-ig :)
@Csigamami: Aztamindenit! 3 év??? nem semmi! Köszi, h leírtad. 1ébként annyira tetszett neki az óra, hogy az egyik "feladatot" azóta is próbálgatja és mondja, hogy "down" :)

Csajról: hát nekem sem sok hiányzott, h a szájába lépjek. 1ébként ma hívott az angolos csaj és kértem, h még véletlenül se tegyen vele egy csoportba, de mint kiderült, valszeg nem is fog járni. Ja! és ők azért érdeklődtek, mert mennek Amerikába.... Na az oktató sem érti, hogy ennek mi köze a másfél éves angolra járatásához, hacsak nem 10 évesen mennek ki....
süti beállítások módosítása