Átaludt éjszakák

2009.09.06. 21:40

azaz anyatej vs tápszer.

KicsiFiú anno viszonylag már korán átaludta az éjszakákat. Nem tudom, ez annak köszönhető-e, hogy ugye elég korán tápszert kellett neki adnom, de ha így is van, akkor a korábbi elveimmel ellentétben: Hajrá tápszer!.

Na de komolyan. A 7végén felmerült a nagy kérdés. Legalábbis számomra. Tényleg csak a tápszeres babák alusszák át az éjszakákat? Sajnos a másik oldalról - még - nem tudok nyilatkozni, de azért van néhány Benedekkel hasonló korú baba, akikről sűrűn olvasok infókat, így van egy kevés viszonyítási alapom. Azt látom, hogy nem feltétlenül igaz az állítás, hogy csak a tápszeres babákra jellemző az, hogy este lefektetik őket és reggel - hajnalban - ébrednek. Egy fórumon, ahova mostanság irogatok - na jó! azóta, hogy B a pocakomban volt -, több lány is írta, hogy a babójuk még mindig többször ébred éjjelente, és nem feltétlenül anyatejesek. Viszont van két barátnőm, akik még a mai napig szoptatnak, és az ő fiaik - KisPasimnál 1 hónappal fiatalabbak -, nem kelnek éjjel. 

Tény, hogy az anyatej gyorsabban szívódik fel, mint a tápszer, de akkor miért vannak olyan babók, gyerkőcök, akiket este letesznek szundizni és csak reggel kelnek? Nekik kevesebb a kajaigényük? Vagy szimplán csak ilyen típusuak? Hányan lehetnek anyatejesek, akik nem ébrednek éjjel? Ők hány óránként esznek napközben? Vajon mitől függ?

Ha van kedvetek, írjátok meg, kíváncsi vagyok a tapasztalaitokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://lusthie.blog.hu/api/trackback/id/tr621364538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vikicicca 2009.09.07. 10:40:30

Szia!
Nálunk ugye tápszert kap Szonja és elég korán elkezdte átaludni az éjszakákat és ez azóta is így van szerencsére! Viszont az unokahúgom kislánya többször felkel éjjel, ő is tápszeres, sőt mostmár normál kajákat is eszik. És most is felébred minden éjszaka. Nem hiszem, hogy ez kaja, hanem inkább gyerekfüggő. Szonja napközben még 3 óránként eszik, 5-6 alkalommal naponta, attól függően, hogy milyen korán kel. Ebből már egy evés az csak főzelék.

lille 2009.09.07. 14:57:13

sziaszia!
szerintem se kaja-, hanem sokkal inkább gyerekfüggő.
nekem mindkét lurkó anyatejes (volt), mégis viszonylag hamar (egyik 1,5, másik 3 hónaposan) átaludták az éjszakát. Áron 5-6-szor eszik egy nap, reggel-este kizárólag anyatejet (kivéve akkor, mikor nagy ritkán a nagyszülők fektetik, mert olyankor mást is elfogad - szerencsére), amúgy meg szilárdat kap - többnyire incl. anyatej. hogy kicsi lenne a kajaigénye? hááát, elnézve a gyereket, nem hinném. :)
szóval mások ezek a gyerekek, másképpen igénylik a törődést, a szülői közelséget, a kaját, mások az alvási szokásaik, így gondolom, ebből következik az, hogy az egyik többször kel, míg a másik úgy alussza át az éjszakát, mint a bunda. Benedek úgy látszik, ez utóbbi. :) örülj neki, biztosan sokan cserélnének veletek. :)

sylblog 2009.09.07. 15:13:19

Ez is egy legenda ma már, hogy a tápszer jobban laktat, mint az anyatej. A tápszer gyártók manapság igyekeznek az anyatejhez minél közelebbi tápszereket gyártani.Ez alatt értsd azt, hogy nagyon hasonló a tápértékük pl.
Éjszaka átalvása függ:1. gyerek alaptermészetétől 2. ez is változik a folyamatosan, ahogy nő a gyerek.Jó alvó gyerekből is lehet rossz alvó.
3.Szerintem a jól alvó babákat ezek a dolgok zökkenthetik ki leginkább: hasfájós időszak, fogzás (ami szinte folyamatos), szeparációs félelem, fronthatás, túl sok élmény, hozzátáplálás során új étel, új mozgás formák, önálló járás előtt egy-két hétig nyugtalanság, és ne nevess ki: teli hold.
Mazsola átalussza az éjszakát, de mindig befigyel(het) valami, az előbbiekre van saját tapasztalat, megfigyelés.

sylblog 2009.09.07. 15:14:44

Bocsi fejlődési ugrást kifelejtettem a felsorolásból, de ez nem csak anyatejes babáknál van, hanem tápszereseknél is.

Matazeqi 2009.09.07. 17:21:32

Halihó! Ezer éve nem jártam erre... Bocsika. Hatalmas a nagyfiú, és nagyon tündéri.

Téma: anno a lányom - tápszeresként - egy-két felébredéssel csinálta az éjszakákat... Marcim - anyatejesként 2-3 ébredéssel működött (januárban lesz 4 éves, és mostanában jutottunk odáig, hogy lehet tőle aludni éjjel)... Dani - tápszeresként - szintén ébred éjszaka, 2-3 alkalommal.
Gyerekfüggő, hogy egy pöttöm átalussza-e az erre rendelt napszakot, vagy sem. Azonban ez is megszokható :) Sylblog kábé minden okra kitért, ami miatt nem alszik egy lurkó végig éjszakát - akár rendszeresen, akár alkalmanként.

Vicces, vagy sem, a teli hold tényleg bekavarhat. Nálunk a párom "holdérzékeny", és úgy tűnik, a srácok is érzékenyebbek lesznek a kérdésre. Bár, ha elég fáradtak (nem túlfáradtak), akkor kóma van..

Pussz, és nőjetek :)
Maya

Zsuci 2009.09.07. 17:57:04

Marcipán az elején csak anyatejet kapott, mégis kéthónapos kora óta átalussza az éjszakát. Azóta talán öt-hat alkalommal ébredt éjjel (mármint amire mi is felébredtünk). Szóval szerintem ez egyáltalán nem a kajától függ (egyébként napközben háromszor vagy négyszer szokott enni, attól függ, hogy hogy jön ki), sokkal inkább genetika. Szerintem tőlem örökölte az alvókáját. Én a nyolcórás éjszakai alvás után is hót kóma vagyok napközben. Az is lehet, hogy csak figyelmes, és tudja, hogy nem bírnám az éjszakázást! :-) Mindenesetre a mi topikunkban is vagyunk jópáran, vannak közöttük anyatejesek is és tápszeresek is, koraszülöttek és túlhordottak, aktívabbak és "lustábbak", de még semmilyen összefüggést nem találtunk az alvásuk között. Sajnos még Marci "korosztályában" is van több baba, aki a mai napig nem alussza át az éjszakát. :-(

Lusthie 2009.09.10. 14:57:58

köszi csajok a válaszokat!
Azért kíváncsi lennék még néhány anyatejes babó "programjára"
süti beállítások módosítása