Fejlődés

2009.06.27. 19:36

"A baba fejlődésének rendkívül fontos része a mozgásfejlődés, nem pusztán az egyes mozdulatok kivitelezése miatt, hanem azért is, mert ezeknek a mozdulatoknak a megfelelő időben történő elsajátítása komoly hatással van bizonyos agyi funkciók kialakulásában. Azt, hogy az egyes fázisoknak mikor és milyen sorrendben kell megtörténniük.

Az egyes mozgásformák kialakulásának helyes sorrendje tehát a következő:

átfordulás (4-6. hónap)
kúszás (6-8. hónap)
mászás (8-10. hónap)
ülés (8-10. hónap)
állás (9-11. hónap)
járás (10-12. hónap)
Fontos tudni, hogy a mozgásfejlődés lépései elég tág időhatárok között mozognak, és nem ritka, hogy a szülők kisebb késéseket vagy sorrendbeli eltéréseket tapasztalnak. Ezek többnyire nem jelentenek kóros elváltozást, ezért nem feltétlenül igényelnek szakszerű beavatkozást, de a szülői támogatásra, ösztönzésre azért szükség lehet."

"kúszás (6-8. hónap)
mászás (8-10. hónap)"

Szóval végre eljutottunk idáig is, azaz KicsiFiam kúszik, bár még nem mászik, csak a popsiját nyomja fel, de azért szépen halad, konkrétan kommandózik. Nem, nem  aggódtam amiatt, hogy a vele egykorúak már nemhogy kúsznak, másznak, de felhúzzák magukat állásba és esetleg ülnek. Úgy gondolom, nem szabad siettetni a dolgokat, neki ez a menete. Lassan, de biztosan. A vicc, hogy annó poénkodtam, hogy az én KisPasim majd hamarabb fog úszni, mint kúszni. Úgy látszik, ez be is jött. A vízben hihetetlenül mozgékony, keze-lába baromira jár. Ma volt az első nap, hogy igazán élvezte a vizet. Csapkodott, vigyorgott, sikongatott. Nagyon édes volt. Hihetetlen, ugyanakkor piszok jó látni, hogy mennyit fejlődik egy babó szinte napról-napra. Csúcs látni, ahogy nyílik az értelme, egyre ügyesebben mozog, pakolászik, bújik, felismer minket, ragaszkodik és még sorolhatnám.

KicsiFiú a mai programunkról is gondoskodott, mivel el kellett kezdenünk biztonságosabbá tenni a lakást, elsősorban a szobáját, mert természetesen minden olyan dolgot megtalál, amit nem szabad. Háááát nem könnyű feladat, bár úgy néz ki, a szobáját sikerült kicsit "átalakítani", ráadásul végre felkerültek a festmények és a polc is a falra. Épp ideje volt.

Na és a mostanság favorizált "játékok": távirányítók, telefonok, drótok, kábelek, és a legkedvencebb, a laptopom. Azaz minden, amit nem szabad. Hihetetlen gyors tud lenni, mikor meglátja vmelyiket a földön. Nem is tudtam, hogy ennyire gyorsan lehet kommandózni :). Még fel sem fogom, mi fog történni, de már ott is van. Viszont így nem lesz nehéz kitalálnom, hogy miket kell eltüntetni, elbarikádozni, mert elég letennem Benedeket a földre és tuti, hogy arra mászik, amerre nem szabad. Már be is szereztünk jópár biztonsági dolgot, mint pl. vakdugót, sarokvédőt, ajtókitámasztót, amiket már be is üzemeltünk. Közben meg pakolászunk...

Jajj nagyon bírom ezt az időszakot is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lusthie.blog.hu/api/trackback/id/tr111212360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vikicicca 2009.06.28. 21:54:09

Gratula a kiskommandóshoz! Tényleg annyira jó nézni, ahogy mindig felfedeznek valamit a világból. Nálunk már Bius miatt van pakolászás a polcokról, úgyhogy azok már úgymaradnak Szonjához is!

Niki- picurAnyu 2009.06.29. 11:01:45

Gratulálok :) Nagyon szépen halad. :) Lassan rohanhatsz majd utána.

Barifelhő és Gréti 2009.07.03. 16:42:08

Szia!

Blogról blogra ugrálva jutottam Hozzátok.Ha nem bánod, jövök máskor is!
Nekem egy héttel fiatalabb kislányom van. Mi is itt tartunk, ahol Ti. Ő is a kommandózásnál tart és a popsiemelgetésnél. Gréti is pillanatok alatt az egyik sarokból a másikban terem.
Ha van kedved nézz be hozzánk: csontosgreti.blogspot.com

Lusthie 2009.07.04. 20:51:41

@Vikicicca: na akkor ti előbbre vagytok :)))
@picurAnyu: na az tuti! már így is baromira figyelni kell, mit fedez fel :)))
@Barifelhő: Szia! Köszi, hogy olvasol! Na akkor végképp megnyugodtam :))) Ok, benézek hozzád, köszi!
süti beállítások módosítása